Nya Outlook: E-post

Denna artikel behandlar de nya funktionerna i E-post för Nya Outlook. Nyheterna i Kalendern kommer att beskrivas i ett separat inlägg som publiceras inom kort.

Förändringar i Nya Outlook

Nya Outlook för Windows har genomgått flera förändringar för att förbättra användarupplevelsen och funktionaliteten.

Minimalistisk layout

Microsoft mål verkar vara att få en så smidig och minimal layout som möjligt med knappar och funktioner.

På fliken Visa kan man välja hur tätt man vill ha det på skärmen.

Inställningar

En annan favorit är hur enkelt man kan påverka vilka knappar man vill ha framme. Även andra inställningar är lättare att hitta till och använda.
Kugghjulet uppe till höger på i Outlook-fönstret så är man inne bland inställningarna som logisk grupperade.

Lätt att växla mellan nya och klassiska Outlook – ett reglage ligger framme hela tiden.

Nåla fast (pinna) mejl

Viktigt mejl? Nåla fast det så man hittar det blixtsnabbt.

Schemalagd leverans

En av favorit funktioner är schemalagd leverans. Visserligen har detta funnits tidigare, men då har det fördröjda meddelandet legat lokalt på datorn och har inte skickats innan Outlook startas. Nu ligger meddelande på Exchange-servern och inväntar tidpunkt för leverans, Outlook behöver alltså inte vara i gång. Mycket praktiskt för att till exempel förberedda påminnelser om ett möte i förväg.

Fördröjd leverans – Ångra skicka

Som standard är Nya Outlook inställd på att varje mejl man skickar har en väntetid på 10 sekunder innan det åker i väg. Praktiskt om man kommer på något som behöver justeras i mejlet, glömde chefen i kopia eller den där bilagan… Går att justera tiden eller stänga av.

To-Do integrationen

Ett klick på To-Do knappen och en panel för To-Do öppnar sig till höger på skärmen och man kan dra in mejl till panelen man vill ett klick så öppnar hela To-DO. Snyggt!

När panelen är öppen kan man dra in ett mejl och kan välja om det skall vara en uppgift eller kalender-händelse.

Snooza – Viloläge

Om man inte hinner (eller vill) ta hand om ett mejl just nu men också inte får glömma bort mejlet, så kan man snooza mejlet. Ett snoozat mejl syns inte i inkorgen förrän det är dags att synas igen. Att man valt att snooza ett mejl har man 10 sekunder på sig att ångra.

Gratis

Nya Outlook är gratis för alla Windows användare. Har man inte fått den på annat sätt så finns den i Microsoft Store.

Microsoft har en omfattade lista med jämförelser funktion-för-funktion mellan Klassisk och Nya Outlook.

Nackdelar med nya Outlook (e-post):

  • Begränsat stöd för gemensamma mappar
  • Problem med att se URL:er vid hovring över länkar
  • Integration med OneNote haltar
  • Nytt sätt att skapa tillägg (addins)

Detta innebär att inga äldre, klassiska addins fungera i Nya Outlook, t.ex. centralt styrda signaturer. Learningpoint har skapat en serie moderna addins för Office bl.a. för signaturer i Nya Outlook (fungerar även i klassik Outlook). https://learningpoint.se/lecloud/

Summering

Ja, jag gillar Nya Outlook mycket, trots att den ingalunda är en färdig produkt. Den är färdig nog för mina behov. Visst var det ovant och en del stön i början men då växlade jag enkelt över till Klassisk Outlook men ganska snabbt var jag tillbaka i Nya. Numera är det mycket sällan jag är i klassisk Outlook.

Nya Outlook: E-post

Denna artikel behandlar de nya funktionerna i E-post för Nya Outlook. Nyheterna i Kalendern kommer att beskrivas i ett separat inlägg som publiceras inom kort.